Recensie Kerstconcert

kerst2 231222

HCM zorgt voor betekenisvolle opmaat naar kerst.

Het kerstconcert in de Grote Kerk, dat door het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor HCM op vrijdag 23 december werd gegeven, was bijzonder.

Na drie jaren werd er door de mannen van het Hoogeveens Christelijk mannenkoor HCM dan eindelijk weer een kerstconcert gegeven volgens de beste tradities. Een concert waarvan door het massaal aanwezige publiek enorm genoten is zoals bleek uit het ovationele applaus na afloop.
Het concert in de bomvolle Grote Kerk in Hoogeveen startte traditioneel met het zingen van: Glory be to God, dat door organist Frank Kaman prachtig werd begeleid. Voorzitter Adri van der Weyde heette de aanwezigen van harte welkom bij deze: „piek op de kerstconcerten”.

Bijzondere combinatie
Het concert werd vervolgd met een blokje bekende liederen waaronder de bijzondere combinatie Tolite Hostias/ Nu zijt wellekome dat een combinatie was van het bekende lied en een compositie van de dirigent/pianist van HCM Gezinus Veldman. Veldman was overigens verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de prachtige arrangementen van de kerstliederen die door HCM gezongen werden. Maar ook met het prachtig gezongen Al wie dolend in het donker en het altijd indrukwekkende: Dank sei Dir Herr liet HCM het publiek horen dat het goed was om er weer bij te zijn.

Ook samenzang maakte deel uit van dit concert waaronder natuurlijk het lied: Komt allen tezamen dat aan een volgend blokje mannenkoorzang voorafging.

Prachtige eenheid

Aan dit kerstconcert werd, behalve door de organist Frank Kaman ook door de fluitiste Lise Giethoorn en trommelaar Tim Nijhuis instrumentale medewerking verleend. In het lied: ‘ t Is geboren het Goddelijk Kind leidde dat tot een prachtige eenheid van HCM, dwarsfluit, trom en de vleugel bespeeld door dirigent Gezinus Veldman. De solisten tenor Adri van der Weyde en bas Ronny Koekoek waren de eerste keer te horen in het Gloria van J.P. Lécot waarbij zij zongen vanaf de hoge plaatsen naast het grote orgel en begeleid werden door organist Frank Kaman. Het refrein bij dit Gloria werd, na een korte oefening, samen met het koor door het publiek meegezongen. In het bekende en mooi gezongen: Little drummer boy liet Tim Nijhuis horen een geweldig betrouwbare drummer-boy te zijn.

Prachtig was ook het met veel gevoel gezongen duet: The wondrous story dat tenor Adri van der Weyde en bas Ronny Koekoek brachten met begeleiding van Lise Giethoorn op dwarsfluit en pianist Gezinus Veldman. De carol: Sing we now of Christmas was een van de speciaal voor dit concert nieuw op het repertoire opgenomen liederen. Het vrolijke kerstlied waarin de geboorte van het Kind wordt bejubeld werd met veel enthousiasme door de mannen van HCM gezongen en waardeerde het publiek met een groots applaus.

Speciale momenten

Een van de vele speciale momenten was ook het door Gezinus Veldman gearrangeerde: Guten Abend, Stille Nacht dat een combinatie was van het Wiegenlied van Johannes Brahms en het wereldberoemde Stille Nacht . In dit lied had Lise Giethoorn op dwarsfluit een belangrijke rol.

Ontroerend was daarbij de rol van HCM. Na het met alle aanwezigen gezongen: Ere zij God en de sluiting met bloemen voor de medewerkenden en een verdiend langdurend applaus eindigde dit HCM kerstconcert 2022 met het in halfdonker schitterend ingetogen gezongen Stille Nacht . In stilte verlieten daarna dirigent, solisten en instrumentalisten de kerk.

Daarmee was een einde gekomen aan dit kerstconcert en werd de traditie van bijzondere HCM-kerstconcerten in ere hersteld. Voor het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor is hiermee ook een bijzonder en druk jaar een einde gekomen en kan men zich gaan opmaken voor opnieuw een heel speciaal jaar waarin het koor het zestig jarig bestaan hoop te gaan vieren. Ongetwijfeld zullen we dus nog mooie concerten of uitvoeringen tegemoet kunnen gaan zien.

kerst 231222